Bastığım yerde kokum kalsın!
Hürrem Sultan her hafta yetmiş gram lavanta yağıyla ayak masajı yaptırırdı, “bastığım yerde kokum kalsın” diyerek. Lavanta yağı sakinlik ve dinginlik hissi verirken aynı zamanda uyku düzensizliğini de giderir ve kabus görmeyi engeller. II. Abdülhamid Han devrinde Beyoğlu’ndaki mağazaların kuyumcu camekânı gibi ışıltılı vitrinlerinde boy gösteren parfüm malzemeleri, her sınıftan insanın gündelik yaşamında yerini almaya başlamıştı. Nişan sepetlerine, çeyizlere konan gül, ıtır, tefarik yağlarının yerini yavaş yavaş losyon, kolonya, lavanta suyu modern parfüm ürünleri almaya başlamıştı.
Hem halkın hem de münevver kesimin vazgeçilmezi olmuştur. Tarihten bir misalle; 2. Dünya Savaşı esnasında İngiliz Askerleri güneş çarpmalarından korunmak için şapkalarına lavanta çiçekleri takmıştır. Bazı hastaneler ise dezenfekte için lavantayı kullanmıştır. Tazeleyici ve yatıştırıcı özellikleriyle bilinen lavanta suyu ve cildinize rahatlama hissi verir.
Lavantanın ismi Akdeniz bölgesinde Latince ’de yıkamak anlamına gelen ‘’Lavare’’ den gelmektedir. Lavanta daha çok yüksek ve kırsal kesimlerde yetişen çorak toprak yapısını seven bir bitkidir. Lavanta kokusuyla meşhur, çok nadide çiçeklerden bir tanesidir. Yaygın olarak parfüm sektöründe kullanılmaktadır ve sağlık açısından da birçok fayda sağlar.
Su buharı distilasyonu ile lavanta uçucu yağı çıkarılırken elde edilen %100 saf lavanta suyudur.