Gül suyu
Ferah etkisi ile bahar yağmurlarının serinliğini taşıyan gül suyu kokusu, ruhun en derinine işliyor. İlahi aşkın kokusu güller, tazecik goncalarında taşıdıkları canlandırıcı etki ile enerjinizi tazeliyor. Cildinize kullanabileceğiniz, hafif bir parfüm olarak teninizde hayat verebileceğiniz gül suları, mucizevi yumuşaklığı ile teninizde kadife dokunuşu yaratıyor. Gül bahçelerinin harika kokusu ile duyularınızı uyandıracak bu nadide çiçek suyu günlük olarak rahatlıkla kullanılabiliyor.
Gül suyu tıbbi ve kokulu yağlarının elde edildiği yer Gülhane adını alıyor ve arşivlerde resmi olarak bu ismin gül suyu imalatından geldiği belgeleniyor. Her yıl tonlarca üretilen gül suyu, sarayın hekimbaşı tarafından kullanılarak ilaçlar hazırlanıyordu. Hekimbaşının usulünce eczacılar, başlalalar, Enderun kullukçusu ve zülüflü baltacıların gözetiminde yapılan ilaçlar, mühürlenerek muhafaza edilirdi. Şifa kaynağı olan doğal gül özleri, birçok hastalığın devasını verirdi. Özellikle cilt ve göz hastalıkları için tercih edilen gül suyu, manevi etki vadeden kokusu ile psikolojik rahatlama da sağlardı. Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in kullandığı bilinen gül esansı, Fatih Sultan Mehmet Han’ın da en sevdiği kokular arasında sayılıyor.
Konuklar ağırlanırken de sıklıkla kullanılan gül suları, mevlitlerde, karşılama törenlerinde, dini merasimlerde kullanılırdı. Konukların ellerine taze gül suyu serpilirken hoş kokulu ve şifalı bu yağ hoş bir ritüeli işaret ediyordu. İslam dininde de ayrıcalıklı bir yere sahip olan gül suyu, yeni yapılan camilerin ibadete açılmadan önce yıkanmasında kullanılıyordu. Belli dönemlerde sokaklar da gül suyu ile yıkanırken, gül özleri aynı zamanda Osmanlı mutfağında da kullanılıyordu. Güllaç, su muhallebisi, güllabiye gibi tatlılarda kullanılan gül suları, şerbet ve hoşaflarda da yer alıyordu.
Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de gül suyu ile ilgili bölümler bulunuyor. Gülabcıyan adı verilen esnaf tarafından satılan gül sularının yanında yasemin, reyhan, sümbül, menekşe suları da kullanılıyor ve çiçek sularının mis kokusu ile Osmanlı’nın sokakları has bahçe misali kokuyordu. Gül suyu ma-i gül olarak anılırken, özellikle ramazan ayı için her yıl özel hazırlanırdı. Tiyrus imzalı gül suyu esansları da Isparta’da geleneksel yöntemlerle damıtıldı. Nisan yağmurlarının şifası ile beslenen gül yaprakları, Konya’da değerli zatların huzurunda ritüeller ile toplanarak hazırlandı. Ramazan-ı Şerif için özel üretilen gül suyu esansları 50 ml’lik şişeleri ile her an yoğun etkisini çantanızda taşıyabileceğiniz boyutlarda şişelendi.